Сьогодні овочівництво вимагає нових підходів і розумних рішень  це стосується економії витрат, перегляду підходів у формуванні асортименту і щодо експортної стратегії. Саме так вважає фермер з майже тридцятирічним стажем роботи, засновник ФГ «Акант» (Херсонська область), яке є одним з найбільших виробників цибулі в країні,  Віктор Помазнюк. Про ринкові тенденції фермер розповів в інтерв’ю EastFruit.

Віктор Помазнюк Фото: East Fruit

— Тут є відразу кілька факторів. По-перше, варто розуміти, що в усьому світі немає стабільної ціни на овочі. Щоразу вона, в середньому, складається з собівартості-прибутку, а коливання вартості овочів, і зокрема цибулі, протягом сезону може бути, у випадку України, від двох до десяти гривень. У світі ціна на овочі це синусоїда: чим більше розвинене овочівництво в країні, тим синусоїда менше. Україну не можна прирівняти до найбільш розвиненим, але і з когорти відсталих країн ми вже вийшли. Пам’ятаю, як на початку 2000-х я продавав цибулю по 85 центів/кг, а на томати на початку серпня 2000-го року була ціна 50 центів за кілограм. Адже тоді рівень сільського господарства був дуже низьким, а зараз справжня механізація, виробничий рівень овочівників зростає синусоїда менше. По-друге, не можу не відзначити проблему з врожаями в Європі, про що чимало говорилося в цьому сезоні. Це закономірно, адже зміна клімату спричиняє зміну підходів до виробництва, і не всі городники пристосувалися до цих умов, тому й існують проблеми з урожаєм. З огляду на це, настає фаза своєрідного цінового психозу, який ми зараз спостерігаємо, — розповів Віктор Помазнюк.

Зі слів фермера, загалом оцінювати та прогнозувати наступний овочевий сезон дуже складно. Адже реальної статистики по галузі овочівництва немає, тому, скільки цибулі виростили, яка потреба і скільки залишиться в залишках сказати складно.

— У цьому році підсумковий урожай, за моїми оцінками, менший як мінімум на 30%, і це трохи краще, ніж показники в Європі там урожай цибулі менший на 40-50%. Що стосується ФГ «Акант», то врожайність у мене приблизно на 30% менше, ніж в минулому році, — розповів фермер.

Площі під цибулею у ФГ «Акант» стабільні протягом останніх сезонів, незважаючи на ціну на ринку. Крім того, щороку в господарстві розміщуємо демо-ділянки з різними сортами цибулі, тестують від 10 до 50 сортів і гібридів, адже вважають, що тільки методом проб і помилок можна вибрати для господарства оптимальні сорти і гібриди.

— Ми постійно відстежуємо новинки і те, як вони адаптуються до наших природно-кліматичних умов. Особливість цибулі в тому, що її неможливо перевірити впродовж одного року. Потрібні мінімум кілька сезонів випробувань. У цьому році сорти, на які погода не вплинула, віддали врожай на рівні минулого року. Загальний урожай і врожайність ще не аналізував: на деяких полях у нас було і 40 т/га, але збирали і по 100 т/га, зокрема, такий урожай показав гібрид «Кенді», — зазначив фермер.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram