Хоча у 2017 році Україна експортувала волоських горіхів на $ 101 млн, або ж 31 тис. т, однак в натуральному вираженні, порівняно з 2016 роком, цей показник знизився на 9 тис. т з 40 тис. т. Водночас збільшення прибутків пояснюється зростанням експортних цін на горіхи, зокрема, чищені.


— Традиційно провідними експортними товарами минулого року стали волоські горіхи $101 млн і плоди в замороженому, вареному вигляді $61 млн. Чималі доходи підприємці отримали від поставок різних ягід — $11 млн, кісточкових плодів — $10 млн, яблук і груш — $7 млн, — розповів глава асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

В цілому, за даними «Укрсадпром», експорт плодово-ягідної продукції в 2017 році перевищив $195 млн, збільшившись майже на третину порівняно з 2016 року.

В асоціації зазначають, що основним досягненням в експорті для України стало створення позитивного торгового сальдо на традиційну для нас продукцію, а також майже дворазове збільшення середньої ціни реалізації.

Також в Україні все більшої популярності набувають такі культури, як лохина, жимолость, а також органічне вирощування фруктів. Крім того, спостерігається збільшення насаджень смородини, ожини, чорноплідної горобини і фундука.

— Ці культури незабаром займуть гідне місце в структурі виробництва і експорту, оскільки засадження ними нових площ пов’язане з попитом на них з боку нових партнерів, — зауважив Дмитро Крошка.