Яблука із старих закинутих садів часто експортують до Євросоюзу під виглядом дикоросів. Там вони користуються особливою популярністю, адже продукт класифікується як органічний, зазначив фахівець з сертифікації, керівник відокремленого підрозділу Іван Гавран виданню “АгроЮг“.

— Все просто прийшли в кінці сезону, зібрали, сертифікували, відправили, зазначає Гавран.


Загалом, більшість органічного експорту в ЄС серед плодоовочевої групи — дикороси. Цьому сприяє, зокрема, відсутність контролю з боку держави. Причому експортуються і свіжі фрукти, і перероблені на концентрат. Зокрема лише чорниці експортується 3-4 тисяч тонн, ожини цього року продали 200 тонн, також експортується журавлина.

Гавран зазначив, що теоретично є можливість сертифікувати експорт горіхів як органічних дикоросів, але цьому заважають «спеціальні» умови на митниці.

Такий високий попит на імпортні органічні продукти в ЄС зумовлений тим, що потреба в органіці там зростає набагато швидше, ніж площі під таким виробництвом. Це відкриває українським виробникам велике поле для діяльності. Наприклад, лише підприємства, сертифіковані за системою «Органік стандарт» за останній рік експортували в ЄС 160 тис. т продуктів.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram