Її називають «королевою столу», другим хлібом України та надбанням нації. Вгадали? Так, все це про картоплю! Її роль для України важко переоцінити. Зважаючи тільки на те, що наша країна входить до п’ятірки лідерів із вирощування картоплі у світі (після Китаю, Росії та Індії). А ще у середньому кожен українець з’їдає близько 130-140 кг бараболі на рік… Отож, картопля — то, дійсно, наше багатство. Саме тому наразі приділяється така увага технології вирощування. І не випадково саме у період підготовки бульб до садіння та у майбутньому збереження врожаю відбулась І-ша спеціалізована українська конференція «Інноваційні технології вирощування картоплі. Картопляна продукція Made in Ukraine».

 

Саджаємо картоплю: крок за кроком

Удобрення. Основними добривами під картоплю є органічні у нормі — 60 т/га. Застосовують також і мінеральні добрива, середня доза яких становить N —100, P — 65, K — 110.

NB: Необхідними компонентами системи удобрення картоплі є внесення їх в ямки або гребені під час садіння — 10-20 кг/га азотних і 10-20 кг/га фосфорних добрив у діючій речовині, а також підживлення по 20-30 кг/га NPK або 5-6 т/га гноївки.

На підзолистих ґрунтах необхідно вносити борні, а на торфових і заплавних — мідні мікродобрива.

Читайте: https://growhow.in.ua/yak-pravylno-pidibraty-dobryva-dlya-kartopli-metody-ta-priorytety/

Весняний обробіток ґрунту. Першим заходом на полі весною є боронування (закриття вологи) культиватор + борона зубова (березень, квітень).

Перед садінням — культивація з боронуванням (12-15 см). Напрям культивації повинен співпадати з напрямом посадки.

Підготовка бульб до садіння. Перед садінням бульби сортують, пророщують або прогрівають, обробляючи їх захисно-стимуюючими речовинами, великі розрізають на частини.

Використовують бульби масою 50-80 г. Для протруєння використовують препарати Дитан М-45 (2-2,5 кг/т) — проти ризоктонії, фітофторозу, мокрої гнилі, парші; Цинеб (0,5-1 кг/т) — проти фітофторозу; Вітавакс (2кг/т), Фундазол (0,5-1 кг/т) — проти ризоктоніозу.

Посадка. Садять картоплю, коли ґрунт на глибині 10 см досягає температури +8 °С. Глибина посадки залежить від розміру посадкової картоплі і типу ґрунту (легкі — 10-12 см, важкі — 7-8 см, посушливі райони — 12-14 см). Застосовують широкорядний спосіб садіння (70-80 см). Середня густота садіння бульб 50-55 тис/га.

NB: Важливо: регулюйте густоту посадки. Якщо хочете виростити більшу бульбу — збільшуйте площу живлення; для середньої — зменшуйте!

Догляд та система захисту

При гребеневому вирощуванні картоплі перший раз міжряддя розпушують через 7-8 днів після садіння культиватором КОН-2,8ПМ, КРН-4,2Г на глибину 7-8 см.

Друге розпушення — через 10-15 днів після першого на глибину 10-12 см.

При досягненні висоти 12-14 см рослини підгортають. У посушливих районах замість підгортання розпушують міжряддя.

Збирання та зберігання.

Способи збирання картоплі:

  • пряме комбайнування (при врожайності понад 100 ц/га і вологості ґрунту менше 22% за допомогою комбайнів ККУ-2А, Е-668, КСК-4);
  • комбінований;
  • роздільний (на вологих ґрунтах картоплекопачами УКВ-2, КСТ-1,4 викопують бульби й укладають їх у валки на полі. Після просушування валки підбирають комбайном).

Викопану картоплю просушують, сортують та закладають на зберігання у кагати та підвальні приміщення. Оптимальна t° для зберігання бульб 3-5 °С. За вищої t° або від механічних пошкоджень бульби всередині чорніють, в’януть і втрачають товарний вигляд.

Найбільш перспективні сорти для вирощування української селекції

За останні п’ять років ми дослідили більше 50 сортів вітчизняної селекції та більше 30 сортів зарубіжної селекції. Сюди можна включити дослідження з агрохімії, захисту, виведення нових сортів, обробітки ґрунту, збереження насіннєвої картоплі і т.д. Тому маємо свої рекомендації, розповіла викладач відділення «Аграрний бізнес» Немішаєвського агротехнічного коледжу Олена Дяченко.

Ранні: Беллароса, Гурман, Кіммерія, Серпанок, Случ, Скарбниця.

Середньоранні: Лабадія, Фантазія.

Середньостиглі: Околиця, Слов’янка, Солоха, Червона рута.

Серед сортів варто звернути увагу на: Кіммерію, Серпанок, Случ, Скарбницю, Фантазію.

За високоврожайністю слід виділити: Слов’янку (маса бульби до 200 г).

За стійкістю до хвороб: Червона рута.

За оздоровчими властивостями: Солоха.

Рекордсмени по скоростиглості та врожайності: Беллароса (маса бульби може досягати до 1 кг) та Лабадія.

Проблеми галузі

Серед найбільших проблем картопляної галузі, на думку, експертів є зменшення українського посівного матеріалу — до 20%. Так, за 2017 рік у Державний реєстр було внесено більше 160 сортів, із них 100 сортів іноземні (в основному — Німеччина і Нідерланди), інші — українські (Інститут картоплярства близько 45 сортів) та втрата площ для вирощування добазового насіннєвого матеріалу, що у подальшому може суттєво вплинути на продовольчу безпеку країни.

Підготувала Ірина Прохорчук