Інтеграція біологічних продуктів для боротьби зі шкідниками і хворобами може бути складним завданням, адже багато хто скептично ставляться до біопестицидів. Проблему навіть підняли на минулій конференції Biocontrols USA East 2018 Conference & Expo в США, про це пише Growingproduce.com.

Зокрема, науковий співробітник BAAR Scientific LLC  Кріс Беккер зазначив, що приблизно два роки тому загальна думка, як серед експертів, так і серед споживачів, зводилося до того, що біоконтроль менш ефективний, ніж звичайні агрохімічні продукти. Зараз фермери почали звертати увагу на рівень шкідників і фітопатогенів, перед тим, як говорити про дієвість біоконтролю.

— Багато біологічних засобів при низькому рівні тиску на культуру шкідників і хвороб можуть бути досить ефективними, — говорить він.


Беккер розповідає, що будь-який урожай може бути сприйнятливим до хвороб і шкідників,  тому «краще, що ви можете зробити, це знати своїх шкідників в обличчя».

Ад’юнкт-професор патології рослин в Корнельському університеті Керик Кокс розповідає, що для стимуляції росту садівники щедро вносять добрива під молоді насадження, щоб змусити дерева рости швидше, однак це посилює розвиток патогена, який «любить» азот. Але кращими біологічними продуктами для захисту саду в ранньому сезоні є препарати, що із системною резистентністю до фітопатогенів. Причому, застосовувати їх треба з самого початку сезону і кожні 10-14 днів, поки бруньки не сформуються остаточно. Особливо важлива обробка дерев після весняної обрізки, а низка продуктів, що застосовуються після цвітіння, дозволяє захистити розквітлі бруньки від комах-шкідників.

Том Хема, експерт з тепличного рослинництва з Канади, говорить, що перехід його бізнесу від агрохімії до продуктів біоконтролю був частково відповіддю на споживчий попит на екологічно чисті продукти.

— Ми хотіли зробити продукцію для наших споживачів кращою і безпечнішою. І застосовуємо біопродукти за принципом — вбивай те, що шкодить, а не те, чого у тебе нема, — зазначив ектперт і підкреслює, що для нього використання біологічних продуктів — це спосіб дивитися на ферму як на екосистему, а інтеграція біоконтролю — це спосіб збалансувати екосистему.


Він використовує біоконтроль уже протягом п’яти років, вдаючись до консультацій професора по садівництво з Університету Клемсона, щоб краще розуміти терміни обробок і дози препаратів, щоб уникнути вироблення стійкості у шкідників.

Хізер Лич з Університету штату Пенсільванія, виступила з доповіддю про Lycorma delicatula, цикадку, яку називають «плямистий ліхтар». Це новий інвазивний шкідник винограду, виявлений в Пенсільванії в 2014 році. Батьківщиною Lycorma delicatula є такі країни, як Китай, Індія і В’єтнам. Хоча цей шкідник має дві пари крил, він стрибає більше, ніж літає.

«Плямистий ліхтар» може харчуватися майже 70 різними культурами – від фруктів до декоративних рослин. Проте, виноград — його улюбленець. Пряме харчування викликає загибель або стрес у рослин винограду. Порушені шкідників виноградні лози часто не цвітуть наступного року.

— Цикадку дуже легко вбити агрохімією, але популяція збільшується кожні 3-5 днів, що робить застосування агрохімії і феромонні пастки неефективними. Тому потрібно зосередиться на біологічному контролі цього шкідника, і у нас є в активі дві паразитоїдні оси і агенти мікробного контролю, один з яких показав смертність шкідника від 70% до 80%, — говорить Ліч.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram