За кілька років Україна майже вдвічі скоротила експорт дикорослих ягід. Із колишніх 90% зараз «дикороси» дають 50% всього експорту кількісно та понад 50% в виручці. Зокрема серед ягід, які найбільше експортують із України, на першому місці знаходиться лісова чорниця. За даними Української Плодоовочевої Асоціації, на цю ягоду припадає 44% відсотки всього експорту за обсягом та 47% за вартістю. Ще приблизно 6% експорту ягоди в вартісному та кількісному вимірах припадає на дикорослу лісову ожину

Однак, як зазначають експерти, частка чорниці в експорті українських ягід згодом буде падати, оскільки зменшується кількість людей, які вбачають у цьому ефективний заробіток.  Водночас збільшення частки «культурних» ягід вказує на розвиток ягідництва в Україні.

Зокрема зараз в експорті малина займає 29%, хоча три роки тому її частка сягала лише 5-7%. Що стосується  суниці садової, то її частка в експорті вже сягнула 12% проти 5% три роки тому.

— Якщо відкинути дикороси, то на малину вже в 2017 році припадало 59% експорту, на суницю садову — 24%, а на лохину (чорницю садову) — 15%, — зазначили в УПОА.

Водночас в асоціації зазначили, що українські виробники збільшують частку свіжої ягоди в експорті. Зокрема в 2017 році вона сягнула вже майже 17%, проти 3% три роки тому.