Органічним виробникам у ЄС дозволили застосовувати мідь як фунгіцид доти, поки не з’явиться гідна альтернатива. Впродовж останніх років мідь (як природний елемент з фунгіцидною дією) широко обговорюється в європейській індустрії органічного виробництва, повідомляє Agrarheute.

Противники мідьумісних препаратів стверджують, що вони є згубними для ґрунтових організмів і, відповідно, повинні бути виведені з застосування на еко-фермах. Прихильники відповідають, що наразі мідь в органічному сільському господарстві є основою забезпечення виробництва рослинницької продукції.



Спірне питання про продовження застосування міді було винесено на розгляд до Комісії ЄС і Постійного комітету з рослин, тварин, продовольства і корму (Комітет PAFF). Відповідно до більшості голосів, використання міді в Європейському Союзі буде продовжено але чергове схвалення має термін дії тільки на 7 років.

В цілому, ситуація така, що препарати із умістом міді стоять у черзі на вибування і заміщення через їх токсичність і тривалу стійкість. Це означає, що вони повинні зникнути з ринку ЄС, як тільки знайдуться еквівалентні або краще активні інгредієнти.

Поточне схвалення ЄС на мідьумісний захист рослин закінчується 31 січня 2019 року.

Протягом наступних семи років фермерам буде дозволено вносити міді не більше ніж 4 кг/га в рік.

До цього перегляду, починаючи з 2006 року, органічне регулювання ЄС передбачало не більше 6 кг/га міді для органічного землеробства. Цінність міді в тому, що вона ефективна в боротьбі з грибковими та бактеріальними хворобами культур, що особливо актуально в органічному сільському господарстві, так як тут не повинні використовуватися синтетичні інгредієнти.

У Німеччині мідьумісні пестициди, в основному, використовуються при вирощуванні фруктів, винограду та хмелю, а також для виробництва картоплі. За думку експертів, як зараз, так і в майбутньому аналогів або альтернативи пестицидів з вмістом міді немає.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram