Фермер з Тернопільської області Володимир Коваль, активно займається вирощування насіннєвої і товарної картоплі та виготовленням паливних брикетів з соломи та ріпаку, пише Агро-Центр.

Сьогодні у господарстві фермера 4,8 тисячі землі, у семи районах Тернопільської області. Займатися паливними екобрикетами почав на початку 90-х. Тоді був одним з перших, хто почав займатися виробництвом дизельного пального з ріпаку.



Наступним кроком стало відкриття новітнього цеху з переробки соломи на паливні брикети. Новий цех оснащений сучасним обладнанням, вартість якого становить близько 2 млн грн. Процес переробки соломи включає в себе: розривання тюків соломи, її подрібнення, сушку, брикетування та зберігання вже готових брекетів. Подібний цех може виготовляти до 20 тонн брикетів на добу, та 6 тисяч тонн на рік.

Подібні паливні брекети користуються попитом не лише серед великих підприємств, а й навіть серед звичайних жителів.

—  Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур при спалюванні становить 4000-5000 ккал/кг. Отже, відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природному газу, — зазначає фермер.

З його слів, тонна паливних брикетів із соломи замінює до 4-6 кубометрів дров, при вартості 2200-2500 гривень. А вага одного кубометра дров від 350 до 450 к. Крім того, дрова потрібно привезти, розвантажити, порізати, поколоти, поскладати, а це значні додаткові грошові витрати, які під силу далеко не кожному.

Фермер розраховує, що цей напрямок окупиться повністю за два роки.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram