Прихильники ГМО заявляють, що генетично модифіковані культури сприяють підвищенню прибутковості, критики ГМО заперечують, що вони цього не роблять. Зокрема, у 2016 році «Нью-Йорк таймс» заявила, що «генетична модифікація в Сполучених Штатах і Канаді не прискорила зростання врожайності сільськогосподарських культур». Противники ГМО заявляють, що агрономи обіцяли нагодувати увесь світ, але досі не зробили цього, однак вчені у відповідь зазначають, що не варто робити таких поспішних висновків.
Замість цього вони розглядають результати багатьох рецензованих наукових досліджень. Один із способів, яким вони це роблять, — це те, що називають метааналіз, які сортують через сотні або тисячі досліджень, щоб відокремити сигнал від шуму і зробити висновки з наукових даних.
Зокрема, група італійських науковців провела метааналіз понад 6000 рецензованих досліджень, що охоплюють 21 рік даних, які доводять, що ГМО-кукурудза збільшила врожайність на 25 відсотків і різко знизила кількість небезпечних харчових забруднень. У дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, були проаналізовані польові дані з 1996 року, коли була висаджена перша ГМО-кукурудза до 2016 року на основі досліджень у Сполучених Штатах, Європі, Південній Америці, Азії, Африці та Австралії.
Основні висновки дослідників:
- Різновиди ГМО-кукурудзи збільшили врожайність від 5,6 до 24,5% в порівнянні з їх еквівалентами, що не містять ГМО;
- У ГМО-кукурудзи був нижчий процентний вміст мікотоксинів (-28,8%), фумонізинів (-30,6%) і трікотеків (-36,5%), які можуть призводити до економічних втрат і завдавати шкоди здоров’ю людей і тварин
- Дослідження також підтвердило науковий консенсус щодо того, що генетично модифікована кукурудза не є небезпечною для здоров’я людини.
— Цей аналіз дає ефективні відповіді на конкретні проблеми, які широко обговорюються публічно, — зазначила співавтор дослідження Лаура Ерколе.
Вчені зазначили, що метааналіз дозволив «робити однозначні висновки, допомагаючи підвищити довіру громадськості до продуктів харчування, виробленим з використанням генетично модифікованих рослин».
Зазначимо, що наразі фермерам доступні два типи насіння ГМО-кукурудзи: стійка до гербіцидів (ХТ) кукурудза, яка дозволяє фермерам краще контролювати бур’яни, та стійка до комах (Bt), яка непіддатлива шкідникам. Деякі штами ГМО-кукурудзи характеризуються як стійкістю до гербіцидів, так і стійкістю до комах.
Термінант, стійкий до гербіцидів, генетично модифікований так, щоб бути непіддатливим до гліфосату, що дозволяє знищити бур’яни. Стійкість була досягнута за рахунок включення генів з ґрунтової бактерії в кукурудзяні рослини. Стійка до шкідників кукурудза генетично модифікована, щоб включати гени з іншої ґрунтової бактерії Bacillus thuringiensis (Bt), яка зазвичай розпорошується на органічних фермах в ролі природного пестициду. Цей ген знижує потребу в внесенні інсектицидів.
За матеріалами Genetic Literacy Projekt
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram