Про GLOBAL G.A.P. вже неодноразово чули і фермери, і експерти, але і досі ця сертифікація залишається не цілком зрозумілою: для чого її впроваджувати? Що це дає фермеру? 
Нещодавно проектом USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» був проведений тематичний вебінар на тему: «GLOBAL G.A.P. як запобіжник неправильно застосування ЗЗР та добрив» за участі експерта із сертифікації Юлії Сливи. Отож, на основі цього заходу і не тільки ми зібрали найцікавіше  розкладаємо по полицях міжнародний (але приватний!) сільськогосподарський стандарт: для чого його впроваджувати? Як пройти сертифікацію успішно та отримати додаткові ринкові можливості?

Що таке GLOBAL G.A.P.?

Перша версія стандарту була розроблена в 1997-му році об’єднанням представників мереж реалізації харчових продуктів.



Навіщо? Європейські мережі рітейлу прагнули створити певні засади, своєрідне задокументоване «сито», яке б дозволяло «просіяти» на вході на ринок небезпечну, неякісну продукцію, що може бути загрозою для споживачів. І в результаті перемовин було прийняте рішення розробити низку чітких питань, на які виробники сільськогосподарської продукції можуть дати чіткі відповіді. Пройшов «сито» — можеш бути певним, що твій врожай, твоя продукція відповідає вимогам мереж, і буде затребувана і реалізована на полицях цих магазинів.

NB: Головною особливістю стандарту є те, що він оцінює як безпечність вирощеної продукції, так і безпечність всього циклу виробництва, починаючи з посівного матеріалу і закінчуючи врожаєм.

Юлія Слива, експерт зі стандартів, під час запису вебінару Фото: із Facebook-сторінки Ю. Сливи

Цей стандарт відразу розроблявся як інтегрований і стосується не лише рослинництва, а й тваринництва і аквакультури, розповідає експерт зі стандартів Юлія Слива. Він містить вимоги не лише до безпечності продукції, а включав ще два блоки управління безпекою і гігієною праці працівників, що залучені до виробництва, і вплив бізнесу на екологію та стан навколишнього середовища, в якому вирощується продукція.

У 2007 році, коли європейські мережі набули широкого розповсюдження, і були присутні майже на всіх континентах світу, вимоги стандарту GLOBAL G.A.P. також стали визначати стандарти сільськогосподарської продукції на всіх континентах.

Навіщо цей стандарт фермеру?

Точніше, навіщо фермерам ускладнювати собі життя і впроваджувати якісь вимоги, якщо і так все вирощується і продається?

З кожним роком у споживача зростає свідомість. Він вже не хоче купувати продукцію, про яку нічого не знає. Він хоче мати підтвердження, що вона безпечна, не забруднює навколишнє середовище, пояснює Юлія Слива. Головна місія стандарту гарантування безпечності харчових продуктів. І погоджуючись пройти сертифікацію, виробник показує споживачеві, що може і хоче відповідати за якість і безпечність своїх товарів. Це підвищує довіру.

Впровадження вимог стандарту дозволяє створити прозору систему функціонування бізнесу. А ще це елементарно полегшує життя фермеру. Бо у стандарті розписано все: структура бізнесу, процеси. І ця прозорість дозволяє контролювати, яким чином функціонує бізнес.

NB: І, мабуть, одна з найголовніших причин сказати стандарту «так»  це спрощення процедури реалізації продукції в торгових мережах. Якщо виробник сертифікований на відповідність вимогам GLOBAL G.A.P., то мережі абсолютно спокійно беруть його товар на реалізацію. І спрощується процедура аудиту. А ще наявність сертифікату магічним чином розширює для виробника ринок збуту сільськогосподарської продукції і спрощує процедури її експорту у інші країни.

Для переробників сертифікована продукція також є пріоритетною, адже вони хочуть виготовити безпечний продукт. А якщо агровиробник сертифікований згідно з вимогами стандарту, то це є підтвердженням, що сировина, яку переробник використовує для подальшої обробки, є безпечною для кінцевого споживача.



І ще один бонус. Стандарти не виходять за межі законодавства і орієнтують виробників на відповідність законам. Впроваджуючи стандарт, ви будете орієнтуватися в законодавчих вимогах, знати про зміни в законодавстві, і приймати рішення щодо вашої діяльності з урахуванням цих змін.

Як запровадити стандарт GLOBAL G.A.P?

Цей процес можна умовно поділити на 5 етапів. Давайте розглянемо окремо кожний.

Крок №1. Проаналізуйте, у якому стані перебуває ваше виробництво. Наскільки відповідає законодавчим вимогам щодо ведення діяльності, гігієни і безпеки праці персоналу, впливу виробництва на навколишнє середовище, безпечності кінцевого продукту. Треба зібрати і створити реєстр законодавчих актів, обов’язкових вимог, підзаконних актів, якими регулюється діяльність. В подальшому це дозволить досить швидко реагувати на зміни в законодавстві.

Крок №2. Проаналізувати ваш бізнес на відповідність вимогам згідно зі стандартом. Це нескладно. Вимоги GLOBAL G.A.P доступні будь-якій зацікавленій особі і є на сайті https://www.globalgap.org. Заходимо на сайт, знаходимо модулі, які застосовні до вашої діяльності, завантажуємо чек-листи, які наявні на багатьох мовах, в тому числі і на російській, і оцінюємо себе відповідно до чітких запитань, що там є. Оцінювати себе треба об’єктивно, бо на основі цих оцінок ви потім будете розробляти план заходів для усунення невідповідностей.

Крок №3. Після проведення діагностики треба розробити план щодо усунення невідповідностей і діяти згідно з ним. Важливо, щоб він включав заходи, які стосуються змін у розробленні документації.

Чому? Тому що наявність повної регламентуючої документації (там, де написано, як і що треба робити в ваших умовах) і підтверджуючої документації (де написано, а як же ви зробили) і буде слугувати основою прозорості для власника. Щоб в подальшому розвиватись, приймати рішення про види, культури, сорти, види обробки, рішення, які впливають на кінцевий результат організацій отримання прибутку.

NB: Включіть в план чіткі терміни виконання запланованих дій.

Крок №4. Коли виконали все, що зазначено в плані, ще раз пройдіть процедуру самооцінки і проаналізуйте, чого ви досягнули. Після цього етапу, якщо ви вирішили, що вже виконуєте вимоги стандарту, ви приймаєте рішення про потребу наступного кроку процедури сертифікації.

Крок №5. Фінальний етап є важливим, але не обов’язковим. Будь-яка діяльність має бути економічно обґрунтована. Сертифікація це платна процедура. І тут вже вам вирішувати чи потрібен вам ЗАРАЗ сертифікат. Бо якщо ваш бізнес відповідає вимогам стандарту, пройти сертифікацію ви можете в будь-який момент. Наприклад, напередодні збуту продукції, коли від вас цього вимагає споживач чи мережа реалізації, або ви маєте запити від інших мереж щодо вимогам стандарту.

Як пройти сертифікацію?

Вирішили, що вам це потрібно? Тоді дійте за наступним алгоритмом.

Спочатку оберіть сертифікаційний орган. Для цього зайдіть на сайт GLOBAL G.A.P, знайдіть вкладку «Сертифікаційні органи», оберіть у фільтрі країну і продукт, на який хочете отримати сертифікат, і побачите перелік сертифікаційних органів, які GLOBAL G.A.P визнав надійними і безпечними. Ви можете бути певними, що вони мають право провадити свою сертифікаційну діяльність, і результати будуть визнаватися організацією GLOBAL.

NB: Майте на увазі, що вартість послуг різних органів сертифікації можуть різнитися!

Потім треба подати заявку, де чітко вказана сфера сертифікації. Наприклад, полуниця такого сорту на ділянці в 1 га в такому-то господарстві. Якщо ви підписали договір з органом сертифікації, то його співробітники ведуть вас за усіма пунктами і допомагають.

Після подачі заявки орган проводить реєстрацію вас як виробника. І ви отримуєте власний GGN-код, за яким вас в подальшому будуть ідентифікувати GLOBAL G.A.P чи будь-які інші зацікавлені сторони. Усю інформацію про ваше виробництво можна буде знайти на сайті стандарту. Для цього треба просто ввести ваш GGN-код у пошукову строку.



Після отримання коду погоджуються строки, графіки та умови проведення внутрішнього аудиту (самооцінювання) і процедур проведення зовнішнього оцінювання. Його вже проводить сертифікаційна інспекція лише в наявності врожаю в полі, саду чи ягіднику і в наявності продукції в місцях зберігання.

NB: Якщо продукції немає, то інспекція і сертифікація неможлива.

І наостанок, після проведення зовнішнього оцінювання приймається рішення про видачу сертифікату. Це доволі прозора процедура. Оцінюється вся кількість обов’язкових вимог, які застосовуються до вашої діяльності, і кількість додаткових вимог, яка характерна з урахуванням вашого продукту і обраної сфери сертифікації. Ви маєте відповідати 100% обов’язкових і 95% додаткових вимог.

NB: Термін дії сертифікату один рік. В наступному році, в момент збору врожаю, ви знову маєте пройти процедуру. І так має відбуватися кожного року, якщо ви хочете продовжити термін сертифікації.

Чого вимагає стандарт?

Ми зібрали для вас перелік основних пунктів вимог GLOBAL G.A.P.. За цими пунктами ви будете відповідати на питання для самоперевірки:

  • Історія ділянки та заходи управління цією ділянкою;
  • Ведення документації та власний контроль;
  • Вимоги щодо забезпечення гігієни праці;
  • Охорони праці та здоров’я працівників, соціально-побутові умови праці;
  • Вимоги до вибору і підбору субпідрядників;
  • Вимога щодо поводження з відходами і контролю забруднення навколишнього середовища;
  • Вимога до контролю енергоресурсів, води;
  • Скарги та рекламації;
  • Вимоги щодо використання статусу та логотипу організації GLOBAL G.A.P;
  • Вимога щодо простежуваності та розділення продукції;
  • Вимога наявності матеріального і сировинного балансу;
  • Декларація про політику (прийняття виробником відповідальності за безпечність свого продукту);
  • Вимога щодо контролю посадкового чи насіннєвого матеріалу (треба мати сертифікати від продавця про безпечність і легальність матеріалу);
  • Вимоги щодо збереження ґрунтів та догляд за ними;
  • Внесення добрив;
  • Комплексний захист від шкідників, засоби захисту рослин;
  • Обладнання.

Є також певні специфічні вимоги для виробників, які займаються вирощуванням фруктів та овочів. Їх можна знайти на сайті.

Три питання про стандарт GLOBAL G.A.P.

Відповідає експерт зі стандартів Юлія Слива:

1.Скільки коштує сертифікація?

Сума залежить від органу сертифікації, від сфери вашого бізнесу, від наявності інспектора GLOBAL G.A.P. у вашому регіоні. На сьогодні послуги сертифікації в Україні надають сім органів. Аудиторів зареєстровано тільки два. Якщо в Україні нема аудитора за вашою сферою, то орган знаходить його в сусідніх країнах. Тоді вартість підвищується. Якщо взяти середнє, то вартість визначається від $3000.

  1. Як відбувається сертифікація багатокультурної діяльності з різними строками збору врожаю?

Зазначте для себе, коли відбувається збір, і логістично прорахуйте найменшу кількість інспекцій. Тому що кожна інспекція це ваші додаткові витрати. Якщо це неможливо, то по кожній заявленій культурі має бути окремий сертифікат. Але ви не зобов’язані сертифікувати всі культури, які вирощуєте. Ви можете сертифікувати лише одну культуру, яка, наприклад, піде на експорт.

  1. Чи може впровадження стандартів GLOBAL G.A.P. покращити екологічну ситуацію в країні?

Так. Останнім часом в Україні була відзначена надзвичайно велика кількість скарг і випадків неналежного використання засобів захисту рослин. А також спостерігається надзвичайно великий обіг пестицидів і добрив невідомого походження і з невідомими діючими речовинами. У стандарті чітко вказано, що агровиробник має використовувати засоби захисту рослин і добрива, які є легальними і відповідають законодавству.



Ще одна біда умови, в яких зберігаються засоби захисту рослин. На деяких фермах вони не відповідають ніяким навіть логічним вимогам, не кажучи вже про вимоги законодавства. У стандарті чітко зазначено, що утримання і зберігання захисту рослин має відбуватися на закритих майданчиках з контрольованим доступом, товарним сусідством. Плюс добрива мають зберігатися окремо від засобів захисту.

Поводження з відходами. Ми всі прекрасно знаємо, яка ситуація з дотримання вимог щодо утилізації тари від добрив. В кращому випадку цю тарую спалюють. Чому в кращому? Тому що часто ця тара або розбирається людьми, або взагалі може реалізовуватися! І в подальшому неможливо прослідкувати, куди пішли ці каністри. Це надзвичайна проблема для України. Стандарт чітко регламентує, що пуста тара має обліковуватися, накопичуватися, тимчасово зберігатися і передаватись під певні підтверджувальні документи організаціям, що мають ліцензію на утилізацію.

Отже, все просто чим більше господарств пройдуть сертифікацію, тим більше фермерів будуть дотримуватися умов стандарту, і тим менше будуть наносити шкоди нашій екології.

Підготувала Ольга Кромченко, спеціально для gh.in.ua

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram