Щорічно рисовий грибок знищує значну частину урожаю, і мова йде не лише про рис.  Грибкові патогени мігрували з рису на інші культури, зокрема нещодавно модифікацію рисового грибка виявили в бразильській пшениці, тому способи його подолання набрали більшої актуальності.


Як розповів провідний автор досліджень і доцент кафедри біології рослин і кафедри біохімії та мікробіологи американського університету Рутгерса Нін Чжан, за останні кілька десятиліть рисовий грибок перебуває під пильною увагою вчених, однак досі недостатньо вивчений, пише ScienceDaily.

— Для початку ми повинні знати всіх «родичів», щоб мати цілісне уявлення про те, чому іноді шкідливі збудники спрацьовують, а іноді — ні, — зазначає науковець.

NB: Згідно з останніми даними дослідження, на разі науковці вивчили набір з 200 різновидів грибка. Приблизно половина з них смертельні для рису — після першого симптому грибкової інфекції рисове поле може бути знищено хворобою за кілька днів. Водночас науковці виявили, що шкідливість грибка залежить від кількості секрету білка — в безпечних типах грибка його було менше.

Дослідники визначили перелік генів рослин, які роблять їх схильними виробляти білок та ставати вразливішими до грибка. Однак якщо науковці виявлять оптимальні генетичні комбінації, у них з’явиться шанс на подолання недуги.

 

— Зі зміною клімату і потеплінням проблема стане більшою і глобальнішою. Грибки чудово почувають себе в теплому кліматі, де вирощують рис, — упевнений науковець.