Озимий горох доволі нова культура в Україні, і далеко не всі агрономи знають, як правильно його вирощували. Хоча той фактор, що горох доволі рано «звільняє» поле та дає можливості для посіву інших культур, робить його популярним. Особливо озимий горох. Не зважаючи на делікатність рослин, рівень перезимівлі озимого гороху вищий, ніж у озимого ячменю, але він поступається озимій пшениці.

— Цієї зими мороз у нас мороз був до -26°С, а снігу випало шаром завтовшки 60-70 см. Однак такі умови можна вважати ідеальними для перезимівлі і для інших озимих. А в «показові» погодні умови озимий горох у нас не потрапляв, — розповів  головний агроном «Українка Агро» Олег Пилипенко.


Цього року компанія виділила під культуру 120 га, хоча планували засіяти 150 га, але погодні умови цьому завадили. Сіяли 1-1,1 млн насіння на гектар на глибину 3-5 см, залежно від механічного складу ґрунту і його вологості.

Минулого сезону агрокомпанія зібрала на Житомирщині по 37 ц/га, а на площах, де горох був досіяний навесні, урожайність була 31 ц/га. Тому агроном радить дотримуватися рекомендованих строків сівби і висівати під зиму, тоді з початком весняної вегетації рослини краще використовують ґрунтову вологу, що накопичилася в холодний період року.

— Не всі регіони України придатні для вирощування озимого гороху. Наприклад, на сході є великі ризики вимерзання. Краще висівати його на півдні — в Одеській і Миколаївській областях. Але якщо дотримуватися технології на високому рівні, то можна і в центральних регіонах, — зауважив Олег Пилипенко.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram