Новим стандартом, який вводиться на заміну ДСТУ 13586.1-68, встановлюються методи визначення кількості та якості сирої клейковини, що передбачає відмивання її механічним способом і повністю виключає ручне відмивання клейковини. Про це повідомляє Інфоіндустрія.

Фахівці кажуть, що нова методика повинна дозволяти швидко і оперативно визначати кількість і якість клейковини, але не за рахунок зниження об’єктивності оцінки хлібопекарських властивостей.

— Запропонований метод ускладнює оцінку якості зерна пшениці та завищує її оцінку вартість за рахунок того, що не повністю відмиваються висівки і клейковина не досушується. У міжнародному стандарті ISO 21415:2006, затверджений в нас як ISO ДСТУ ISO 21415:2009 «Пшениця і пшеничне борошно. Вміст клейковини» є дві частини: «Частина 1. Визначення сирої клейковини ручним способом» і «Частина 2. Визначення сирої клейковини механічним способом», зробили свій висновок експерти після порівняльного дослідження. 


Експерти вважають, що методика із визначення сирої клейковини механічним способом може використовуватися підприємствами тільки при формуванні експертних партій зерна пшениці і згідно з контрактами.

Для зерна пшениці, яке заготовлюється і призначене для виробництва борошна, актуальною залишається методика визначення кількості і якості клейковини ручним способом згідно із ДСТУ 13586.1-68. Саме цю методику використовують для оцінки якості борошна в хлібопекарській промисловості.

— Таким чином, з огляду на вищесказане, для об’єктивної оцінки кількості і якості клейковини в пшениці і борошна в новій редакції ДСТУ «Зерно. Методи визначення кількості і якості клейковини в пшениці» необхідно враховувати метод ручного відмивання клейковини в зерні, яке призначене для внутрішнього виробництва борошна, підсумували фахівці.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram