Хоча в Україні попиту на нішеві культури майже немає, але українські виробники уже кинулись шукати альтернативи класичним культурам. Їхня рентабельність іноді у кілька разів вища, тому за останні кілька років посівні площі під «екзотику» збільшуються в кілька разів.




— Такі культури як олійний льон, гірчиця, амарант і нут користуються попитом на зовнішніх ринках. А рентабельність їх вирощування становить 50-70% це набагато вище більшості класичних для українських аграріїв зернових і олійних, — зазначив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак порталу UBR.

При цьому значно вищу прибутковість дають зовсім екзотичні для нашої країни кіноа, чіа і батат. Рентабельність їх вирощування запросто може досягати 200%, але українські фермери ними майже не займаються.

Що стосується амаранту, то його рентабельність залежно від господарства становить 45-80%. У 2018-му посівні площі під амарантом в Україні зросли порівняно з минулим роком більш ніж в 3 рази до 800 га, урожай попередньо оцінюється в 1,5 тис. тонн. Причина інтересу українських фермерів до цієї культури криється в ціні готової продукції, адже ціна тонни насіння амаранту становить на сьогодні близько 24 тис. грн. Це втричі більше, ніж дають за тонну пшениці. При цьому врожайність амаранту поступається врожайності пшениці не так вже сильно (близько 21 ц/га проти 35 ц/га у пшениці).

Ще однією досить перспективною культурою для наших аграріїв є нут. Його врожайність в українських кліматичних умовах набагато вища, ніж в країнах його традиційного виробництва (Індії, Пакистані, Туреччині). В середньому українські фермери збирають по 2,3 тонни з кожного гектара, а рентабельність вирощування нуту в Україні стабільно перевищує 50%.

До прикладу, агрохолдинг «Арніка» цього року збільшив площі під нутом майже в 10 разів до 2 тис. га і зібрав понад 4,5 тис. тонн врожаю. Ціни на нут перебувають на рівні 25 тис. грн за тонну, що вище більшості інших зернобобових і зернових.



Велике майбутнє обіцяють експерти і ще одній екзотичній культурі кіноа. Цю рослину традиційно вирощували в високогірних районах Перу і Болівії. В Україні до недавнього не культивувалася взагалі. Однак цього року її почали сіяти і агрохолдинги. Зокрема, перші тестові поля засіяла компанія Biofarm organic. А вже в 2019-му компанія планує налагодити вирощування кіноа в промислових масштабах.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram