Збагатити ґрунти азотом та іншими поживними речовинами в природній спосіб можна посіявши червону конюшину на полях посівів озимої пшениці. Таку технологію практикують американські фермери, які з середини березня до початку квітня, після танення снігу, засівають свої поля конюшиною.

Такий спосіб буде особливо корисним для ґрунтів, бідних азотом. При цьому узимку циклічна послідовність заморозків і відлиг часто призводить до того, що на поверхні землі з’являються невеликі тріщини, що покращує контакт насіння конюшини з ґрунтом для проростання.

Як зазначають науковці Мічіганського державного університету, переваги посіву конюшини червоної наступні:

  • Насичення поля ґрунтовим азотом;
  • Зниження ерозії ґрунтів і рівня забруднення ґрунтових вод;
  • Збільшення органіки в ґрунті і підвищення вологоутримуючої здатності;
  • Зниження тиску бур’янів;
  • Можливість подальшого використання конюшини на корм худобі.

NB: За словами дослідників, урожай червоної конюшини з розрахунку 1,8 тонни на акр дасть приблизно 68 кілограм азоту – 45 кг в верхньому шарі ґрунту і 22,5 кг на рівні коренів.

При хорошому господарюванні фермер може очікувати, що половина з цих 68 кілограм залишиться в ґрунті для наступного врожаю, решта «використає» урожай поточного сезону.