Цьогорічний цукровий сезон агровиробники оцінюють як непростий. Зокрема, про це розповів Степан Маціборка, директор ТОВ «Вікторія», яке має в обробітку більше 2,5 тис. га землі та впродовж останніх років займає провідні позиції серед агропідприємств Тернопільщини. У господарстві вже декілька років поспіль збирають по 650-730 ц/га солодких коренів.
Найбільшою проблемою цього сезону аграрії з Тернопільщини називають переробку цукрових буряків. Адже зібраний врожай виробники і досі тримають у кагатах.
Зі слів аграріїв, ТОВ «Радехів-цукор» став монополістом в області з переробки цукросировини, але недотримується постійно графіків транспортування урожаю на Збаразький цукровий завод: обіцяючи щоденно переробляти до тисячі тонн продукції, заводчани спромагаються лише в день звільнити кагати від 400-600 тонн. Корені втрачають вагу, змінюється якісний склад тощо.
— Ми удвічі у наступному році зменшимо посіви солодких коренів, — розповів головний агроном Сергій Якимець порталу TeNews. — А шкода у нас чітко розроблена і продумана до дрібниць система вирощування.
— У грошовому еквіваленті треба витрати 30-40 тисяч грн на гектар вирощування. А віддачі, рентабельності від цієї необхідної технічної, харчової культури немає, — розповів директор ТОВ «Вікторія» Степан Маціборка, економіст за фахом.
Крім того, місцеві виробники цукрових буряків нарікають, що немає альтернативи для визначення якості, фізичної забрудненості, цукристості в солодких коренях.
— Але не можна покинути чи зруйнувати за один день чи рік те, до чого йшли десятиліттями. Надбали та закупили відповідну техніку, обладнання, реманент, скоригували сівозміни. Маємо партнерські відносини з європейськими партнерами щодо постачання насіння, мінеральних добрив, гербіцидів тощо. А в результаті виходить парадокс, що вирощене нікому не потрібне. Ціна впала до 500 грн за 50 кг цукру, — скаржаться аграрії.
І ще одне розчарування для усіх аграріїв та фермерів: Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект, який скасував норми ЗУ «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», що втратив актуальність. Отже, його перевиробництво за новими правилами йде тільки на серйозні збитки для виробників буряків.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram