На Херсонщині біля селища Любимівка Каховського району вирощують рідкісну спецію шафран. Цього року квітками крокусу, тичинки якого після сушки і стають спеціями, засадили чотири гектари. І якщо минулого року з двох гектарів вдалося зібрати близько п’яти кілограмів шафрану, то цього року сподіваються щонайменше подвоїти урожай.



Самі плантації в Каховському районі, де зараз збирають «урожай», уже стали туристичним об’єктом. Подивитися, як ростуть крокуси, спаржа, тюльпани цього року приїхали близько двадцяти тисяч осіб. Загалом інтерес і до готового продукту, і до виробництва «короля спецій» в Україні постійно росте. За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської та Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Не буває проблем і з реалізацією цієї продукції, грам якої коштує п’ять доларів США, адже попит на неї росте як в Україні, так і в світі. Зокрема сто грам любімовского шафрану вдалося продати в Великобританію, а також підписаний договір про наміри експортувати його в Азербайджан.

Щоправда, дорогу спецію почали активно підробляти. З варіантів продаж під виглядом шафрану квіток чорнобривця, підфарбованих харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася, і з довірливих споживачів за нього можна було отримати вдвічі більшу плату.



Першою ознакою підробки є попередження продавця про те, що термін придатності товару не перевищує двох років. Але справжній шафран може зберігатися в скляній тарі значно довше десятиліттями. Тоді як оливкова олія в «модернізованій» спеції через два роки гіркне, і її смак стає огидним. Щоб відрізнити справжнього «короля спецій» від просоченого оливковою олією, слід покласти тичинки на аркуш паперу, і розчавити її. Якщо в продукті присутня стороння добавка, на папері залишиться характерна жирна пляма.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram