В Україні вже кілька років поспіль ціни на картоплю перебувають на вкрай низькому рівні. В результаті, багато великих виробників починають скорочувати площі або зовсім відмовляються від його виробництва. Про це повідомляє портал East Fruit.

Однак, на думку експертів, які цим бізнесом займаються вже понад 25 років, виробництво картоплі, навіть при таких низьких цінах, може бути цілком рентабельним, а головна причина невисокої прибутковості бізнесу полягає не в цінах, а в низькій продуктивності.

На думку Сергія Малиновського, керівник підприємства “Імпак”, його підприємство змогло пережити складні роки рентабельності вирощування за рахунок високої продуктивності 60 тонн з гектара промислового картоплі високої якості на поливних землях і 40 тонн/га на богарі і ефективного маркетингу готової продукції.

— Вирощувати рентабельно всі культури можна тільки лише за правильного бізнес-підходу. Ринок незабаром стабілізується, перспектива за тими підприємствами, які мають 30-50 га картоплі, і локалізовані недалеко від міст-мільйонників, тобто основних споживачів. Адже логістична складова повинна бути мінімальною. Сьогодні вже є такі підприємства, вони, як правило, сімейні, і роблять ставку на максимальну технологічність процесу — виробляють овочі на краплинному зрошенні і мають по 50-70 тонн картоплі з гектара, і навіть при ціні 3,5 грн, це буде рентабельно. Тому моя порада — “шийте кафтан за розміром”, а не женіться за обсягами, щоб потім овочі не гнили на складах, — наголосив Сергій Малиновський.


Наразі оптова ціна на товарну картоплю високої якості в Україні становить близько $ 0,12 за кг і є найнижчою у Cхідній Європі. У Польщі ціни на картоплю на 22% вище, в Росії на вище 36%, а в Грузії більш ніж в півтора відсотка вище, ніж в Україні.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram