Іноді на колоссі пшениці, ячменю трапляється ураження такою хворобою як ріжки. Причиною такого захворювання можуть бути вологі та прохолодні умови зростання.

Але канадські науковці стверджують, що призвести до цього захворювання можуть також і дефіцит міді в ґрунті.

Ріжки пшениці. Фото: MedicFoto.ru

Як пишуть у Grainews, наявність ріжків на зерні є переконливим підтвердженням того, що є дефіцит міді в ріллі. Так, низькі рівні вмісту міді в ґрунті призводять до стерильності пилку в зернових культурах.

NB: Безпліддя пилку змушує нормально закриті квіти злаків відкриватися, щоб збирати пилок з навколишніх рослин або навколишніх зернових.

Як тільки квіти зі стерильним пилком відкриваються, вони стають уразливими для збудників. Водночас, у цей момент, якщо з’являється пилок від врожаю або з наступного поля з аналогічною культурою, агровиробник отримає нормальне зерно. Але якщо з’являється пилок з сусіднього врожаю пшениці або ячменю іншого сорту, культура напевно піддасться перехресному запиленню.



Якщо ріжки виявлені в насіннєвій пшениці або ячмені, що зберігається тільки для посіву, особливо турбуватися не варто. Так як тривалість життєдіяльності склероції в зерносховищі становить 7-8 місяців, до періоду сівби вони втрачають свою здатність до проростання.

Є думка, що прохолодна, холодна або дощова погода, а також тривале цвітіння пшениці не має нічого спільного із зараженням ріжків.

Що дійсно відбувається, так це те, що у вологі роки зернові гірше укорінюються.

Набагато небезпечніший дефіцит міді, який є наслідком інтенсивного обробітку ґрунту і втрати верхнього родючого шару, де, в основному, концентрується мінерал. Застосування деяких гербіцидів також перешкоджають здатності рослин поглинати мідь. Тому перед гербіцидними обробками слід зробити аналіз зразків ґрунту і проконсультуватися з фахівцем, наскільки препарат позначається на розвитку культури.

NB: У сухі роки коріння пшениці або ячменю заглиблюється глибше, де воно може отримувати доступ до міді, в сезон з достатніми опадами нестача міді більш очевидна. 

Одні з найкращих урожаїв органічних культур в Канаді отримують в Бредфорд, на північ від Торонто, де рослинники вносять у торфові ґрунти близько 350 кг сульфату міді на акр. Таким же чином поступає виробник зернових в Альберті, щедро вносячи підживлення з міддю, і не скаржиться ні на врожайності, ні на ріжки, ні на якість зерна.



До речі, нестача цього елемента викликає вилягання зернових культур (так як для міцності соломи необхідні два ферменти на основі міді) і може відбутись відтермінування дозрівання на 5-15 днів.

Наукові роботи доводять, що сучасні орні землі бідні на мідь. Наслідком є ​​низькі врожаї, низька якість зерна, перехресне запилення і ріжки, хоча багато як і раніше вважає появу ріжків тільки наслідком поганої погоди.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram