Рослини, які мають достатнє живлення калієм, споживають менше води для виробництва сухої речовини, легше переживають морози і посуху. Власне, калієве живлення покращує здоров’я сільськогосподарських культур.

Підживлення посівів калієм важливе з кількох причин. Він регулює основні процеси метаболізму рослин — відповідне живлення калієм дозволяє підвищити вміст цукру в буряках, крохмаль в картоплі і білок у злаків, жири в насінні олійних культур.



Він відповідає за водне господарство — рослини, які добре забезпечені калієм, мають низький коефіцієнт транспірації і більш високу потужність всмоктування, тобто можуть краще забирати ґрунтову воду і зберігати її в клітинах листків (дефіцит калію проявляється, серед іншого, з початком сівби рослин). Вони використовують менше води для виробництва сухої речовини, стають більш стійкі до посухи та морозу.

Впливає на ріст — деякі реакції мають місце тільки в присутності іонів калію.

Калій визначає стійкість рослин при захворюваннях — завдяки хорошому калієвому живленню менше трапляється, наприклад, іржі на злаках, хвороб картоплі. Якщо елемент присутній у достатній кількості, синтез білка протікає гладко. Це означає менше вільних амінокислот у листках, які є джерелом азоту для паразитичних грибів.

NB: Калій (і фосфор) рекомендують вносити восени, але не на всіх ґрунтах. На дуже кислих, дуже легких і органічних ґрунтах, особливо торфових, навесні вносять калійні добрива.

Рослини поглинають калій у вигляді іонів К+, який швидко транспортується до надземних частин рослин, головним чином листя. Він може “подорожувати” як до верхівки рослини, так і до кореня, а потім йти у ґрунт. Калій рухливий, але в меншій мірі, ніж азот (коефіцієнт дифузії калію 10-7 см2/с), тому його вносити перед використанням азоту.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram