Європейський Союз затягує визнання еквівалентності системи сертифікації насіння України вимогам ЄС. Про це заявляють Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та Насіннєва Асоціація України, які звернулися до Голови представництва ЄС в Україні Хюго Мінгареллі з проханням пришвидшити процедуру визнання еквівалентності системи сертифікації насіння України до вимог ЄС.

В асоціаціях зазначають, що впродовж останніх років українські та іноземні виробники активно нарощують потужності з виробництва якісного насіннєвого матеріалу, однак, незважаючи на пожвавлення торгівлі, підвищення якості продукції насінництва, поступове розширення умов зони вільної торгівлі, ринки ЄС для насіння вирощеного в Україні досі залишаються закритими.



Запит на проведення міжнародного аудиту представниками Європейської Комісії Україна згідно процедури визнання еквівалентності подала ще у 2011 році. За результатами офіційного аудиту DG Sante, який було проведено у червні 2015 року, було надано позитивний висновок. І хоча упродовж 2016-2018 рр. звіт вже декілька разів розглядався секціями Європейської Комісії, але поступу у розгляді цього питання не відбулося.

Разом з Україною аудит для отримання еквівалентності здійснювали також Молдова та Бразилія, які пройшли процедуру пізніше ніж Україна, однак наприкінці жовтня цього року вже було ухвалене кінцеве рішення про визнання систем еквівалентними.

— Для нас є незрозумілим ігнорування ЄС запиту від України. Відкриття ринку ЄС для насіння, виробленого в Україні, стане ще одним поштовхом для збільшення інвестицій в економіку нашої держави, та сприятиме подальшому розвитку сектору, зазначила голова Насіннєвої Асоціації України Сюзана Григоренко.


Вона наголосила, що стосовно України процедура визнання триває вже 7 років з моменту подання заявки та 3 роки після аудиту. Представники Міністерства аграрної політики та учасники ринку неодноразово піднімали це питання перед представниками ЄС, однак, обґрунтованих причин чому розгляд українського питання відкладається не було наведено.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram