Асоціації «Дунайська Соя» та «Agent Green» (Румунія), провели масштабне дослідження на наявність генетично модифікованих продуктів у посівах сої в Україні. Вони відібрали зразки соєвих полів із шести областей України (Полтавська, Хмельницька, Київська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька), де перебуває близько половини українського виробництва сої, та з’ясували, що на українських полях практично половина, а саме 48% вирощуваної сої, є генетично модифікованою.

— Ми вибрали шість регіонів України, які в загальній структурі виробництва сої становлять понад 50%, і з кожної області ми відібрали десять зразків із десяти різних полів. Двадцять дев’ять із шістдесяти зразків виявилися позитивними, розповів про методику роботи президент асоціації «Agent Green» (Румунія) Габріель Паун Паун.

Для підтвердження результатів тесту Асоціація звернулася до федеральної лабораторії Австрії Umweltbundesamt.

— Водночас також підтвердився факт, що це не випадкове забруднення, це і є фактичний вміст ГМО. Це ГМО-сорти, які вирощуються на території України, зазначила керівник регіонального представництва Асоціації «Дунайська Соя» в Україні Оксана Просоленко.

За її словами, такі результати свідчать про пряме порушення українського законодавства.

— Навіть сама цифра не має значення. Ми говоримо про те, що більшість ринку працює в нелегальній зоні. Вирощування генно-модифікованих культур на сьогодні в Україні нелегальне, оскільки ми офіційно не маємо жодної зареєстрованої ГМ-лінії в Україні. Все, що відбувається на прикладі сої, це все нелегальне поле, яке ми хотіли б спробувати привести у відповідність до чинного законодавства, зазначила Просоленко.

Експерти вважають, що питання законодавчого врегулювання обігу ГМО потрібно вирішити не пізніше 2019 року, адже згідно з Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Україна зобов’язана імплементувати в національне законодавство 15 актів права ЄС, які стосуються питань апробації, реєстрації, розміщення на ринку, контролю, співіснування та транскордонного переміщення генетично модифікованих організмів.

— Ми провели цю роботу, щоб загалом допомогти Україні пройти шлях, подібний до того, який пройшла Румунія 15 років тому напередодні вступу до Європейського Союзу покращити відповідне регулювання щодо обігу ГМО-культур і загалом зробити вибір на користь вирощування не ГМО-продукції, яка має більше ринкових можливостей», сказав Паун.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram